nuffnang ads

KENALI VITAMIN ANDA

VITAMIN SINTETIK vs SEMULAJADI

Assalamualaikum semua, hai terima kasih kerana sentiasa melawat blog a.k.a rumah saya ni. Okay, arini saya nak share sedikit ilmu mengenai bagimana kita nak kenal vitamin tu semulajadi atau sintetik.

Sekarang terlalu banyak lambakan vitamin dalam pasaran,ada murah, mahal, dan berbagai2 bentuk kan??


Untuk yang agak malas nak pikir, mungkin terus beli je vitamin-vitamin yang ada dalam lambakan psaran sekarang, tetapi hati-hati ya..mungkin vitamin yang kita dapatkan tu datang dari pasaran gelap..gelap masa depan nanti hihi. Vitamin semulajadi ni kita boleh dapatkan dari bermacam-macam sumber vitamin yang kita sepertinya dari diet harian, cecari, dan kapsul dari farmasi dan cahaya matahari pon vitamin juga.


Ini FAKTA : 90% VITAMIN ADALAH SINTETIK




APAKAH ITU SINTETIK??


  • Vitamin sintetik juga selalunya tidak mengandungi mineral galian penting dan menyebakan badan terpaksa menggunakan mineral galian sedia ada dalam badan untuk membolehkan vitamin sintetik tersebut diproses. Ini menyebabkan badan akan kekurangan mineral tertentu yang penting dalam badan.
  • Vitamin sintetik dicipta untuk meniru vitamin dan cara vitamin semulajadi bertindak dalam badan. Ia mengandungi bahan kimia yang tidak dapat bertindak-balas dengan mesra dengan sel-sel tubuh. Hasil akhir daripada bahan kimia ini akan menjadi toksin dan terkumpul dalam hati.
  • Vitamin sintetik selalunya tidak terus boleh digunakan oleh badan dan seterusnya menunggu masa untuk dibuang. Ataupon akan disimpan dalam badan sehinggalah badan mendapatkan nutrien yang diperlukan untuk membolehkan badan menggunakan vitamin tersebut secara efektif.



VITAMIN SEMULAJADI
  • Vitamin semulajadi adalah vitamin yang dihasilkan daripada bahan berunsurkan tumbuhan yang mengandungi kadar vitamin berkenaan tinggi dan bukannya dihasilkan melalui tiub tabung uji di makmal. Cara pemprosesan adalah semulajadi mungkin tanpa memusnahkan nutrien dalam bahan utama.
  • Vitamin semulajadi datang dalam pakej lengkap yang turut mengandungi jenis vitamin yang lain, enzim dan mineral yang datang mengawal cara badan mengenali, memetabolismakan dan menggunakan vitamin berkenaan seperti yang diperlukan oleh badan.
  • Vitamin semulajadi adalah vitamin yang hadir dalam bentu asli tanpa bahan tiruan tidak kiralah samada dari sumber haiwan atau tumbuhan.

Tengok Perbezaam struktur di sini.



Vitamin sintetik ni di buat dalam makmal dengan campuran pelbagai sebatian kimia untuk hasilkan struktur yang hampir sama dengan vitamin C asli.




PRODUK SHAKLEE TIADA SILICA GEL KERANA IANYA DALAM BENTUK SEMULAJADI.

Vitamin sintetik memerlukan silica gel untuk menyerap kelembapan sebab kelembapan akan merosakkan struktur kimia tersebut.

Cuba buat ujikaji letak vitamin shaklee di luar suhu bilik, struktur vitamin akan tetap sama berbeza pula dengan vitamin sintetik ianya akan berubah struktur sekiranya didedahkan dalam tempoh yang lama.




Gambarajah di atas menunjukkan perbezaan mudah tentang ketiga-tiga vitamin. Semulajadi, Organik dan Sintetik.

Organik masih menggunakan sumber asli tetapi proses pembuatannya telah menyebabkan banyak zat semulajadinya hilang.

Alhamdulillah selesai info mengenai vitamin Organik, Semulajadi dan Sintetik. Terima Kasih Master Fazliana Jamil atas keizinanya untuk saya share info yang diberikan kepada kami ahli-ahli Shaklee ( SID ).  



Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di talian :-
 call/mesej : Puan Jannah 017-4493884







21 comments:

Lily S. said...

x tau pulak about jenis2 vitamin pun ade mcm ni yer... good info!

sya mimie said...

Bab bab vitamin ni kena hati hati.
Tak berani nak ambil sembarangan.
Kalau nak beli pun, kena tengok betul betul.
Better cari yang di farmasi ke kan..

Illya LeYa said...

Wahhh..baru tahu tentang vitamin sintetik tu apa.. Terima kasih atas perkongsian menarik ini.

Slumber Lady said...

oh, selama ni ingatkan silica gel tu untuk mengekalkan tahap kelembapan dalam botol memandangkan dalam botol boleh berlaku pengeluapan.

mama tisya said...

bila tgk gmbrajah tu lebih faham perbezaan vitamin semulajadi, organik dan sintetik...tq for sharing..yela bkn smua fhm kn utk amal vitamin ni

mama tisya said...

bila tgk gmbrajah tu lebih faham perbezaan vitamin semulajadi, organik dan sintetik...tq for sharing..yela bkn smua fhm kn utk amal vitamin ni

Julia Mahir said...

Good sharing. Vitamin yg betul2 semulajadi, yg makan direct dari buah buahan dan sayur sayuran la kan. Hehe. Sbb tu kena rajin makan sayur & buah ni.

jannah shaklee said...

sya mimie - farmasi kebanyakkan drug vitamin dan sintetik :)

Lily s - Ya puan Lily, vitamin ada banyak jenis hihi..sesama :)

Slumber Lady - dulu sya pon fikir yg sma..hihi tapi sebaliknya sbb nk jaga struktur vitamin.

mama tisya - sesama mama, ya betul tu..nk amk vitamin kena ada ilmu, slah amk bhya la utk buah pinggang dan lain2..kos perubatan mahal pulak tu

julia mahir - ya sangat digalakkan..tpi kalau kita sndri tanam lagi baik..sbb kadang beli yg luar pon penggunaan baja kimia..so dah tak semulajadi di situ.

Muhammad Zulhilmi said...

lepas baca ni, baru zul tahu kita ada banyak jenis vitamin. siap ada tiruan pulak tu. tak sangka. Great content!

Bonda Chanteq said...

PERkongsian yg baik....mmg kita kena tahu n dan faham tentang jenis vitamin sintetik ni supaya tidak memudaratkan tubuh badan kita...thanks for sharing...

AyuArjuna BiGoshh said...

Baru jelas tentang vitamin ni semua. Memang sebagai pengguna kita kena alert apa yang kita
Ambil setiap hari :-)

Hanny Abdullah said...

Vitamin mmg bagus diamalkan..tapi kena hati2 dgn cara pengambilan dan jenis2 vitamin. Sis pun x berani nak ambik sebarangan

Kayathre Kay said...

Very good information. Thank you for sharing. All this while, i thought silica gel is to absorb the moisture.

Mohamad Faris said...

Thanks for sharing! I just a new knowledge about vitamins. Before this i was taking a few vitamins as supplement but now i stop it. I never knew which is organic and synthetic one. After this i should be careful in choosing vitamins. hehehe

adianiez AIDA said...

kena faham bebetul ni.
kena amik peduli, kan.
ilmu bermanfaat utk aida.
nowadays, vitamins tumbuh bagai cendawan.
kena amik tahu dan pilih.

Unknown said...

so much love for this blog! the information provided are so clear and complete! one of the best I have read till date !

Nik Khazami Nik aziz said...

sebab tu sebelum ambil vitamin kena buat research dulu.. dan kalau boleh rujuk doctor dan mereka akan cadangkan vitamin mana yang sesuai utk kita

Emilinda said...

Baru tahu rupanya kebanyakan produk kat pasaran guna vitamin sintetik. selama ni memang ingat itu adalah vitamin semulajadi. Thank you atas perkongsian.

Rawlins GLAM said...

Wow. Thanks for the information sharing. Sangat-sangat berguna nie. Tak pernah terfikir pun - just makan je haha

Zayani Zulkiffli said...

Nice info yang sis share. Seronok saya baca ilmu baru. Tak terfikir pun yang sebenarnya banyak gila vitamin sintetik kat dunia ni kan. Harap yang doktor bagi tu ok lah.

Syafiera Yamin said...

Setakat ni yang i tahu vitamin organik shaklee je organik yang lain black more tak bukan atau vitamin big pharma femws mostly bnyak sintetik... lama tak beli shaklee bajetasyik lari je haha

10 KEBAIKAN KALSIUM

10 KEBAIKAN OSTEMARIX SHAKLEE YANG BUKAN SEKADAR KALSIUM BIASA Entry kali ini, jannah nak kongsikan  10 kebaikan ostematrix Shakl...

Jom Sertai Kami

Jom Sertai Kami
klik untuk pendaftaran ahli