DISCLAIMER


DISCLAIMER

These statement have not been evaluated by The Food and Drug Administration.
This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

Mengapa pengedar-pengedar Sah Shaklee sering menekankan ayat-ayat disclaimer di atas pada akhir entri? Terdapat juga testimoni pengguna yang mengatakan pengambilan Shaklee dapat mengurangkan sesetengah penyakit dan kesembuhan. Namun disclaimer ini seperti menidakkan kebaikan Shaklee itu sendiri.

Sebenarnya untuk produk buatan setiap negara, Misalnya di USA, disclaimer di atas adalah COMPULSORY atau WAJIB dipaparkan dibawag Dietary Supllement Health and Education Act of 1994 ( DSHEA ) Kerana produk -produk kesihatan  seperti kategori produk nutriseutikal dan bukan farmaseutikal, tidak perlu melalui FDA untuk menganalisa keberkesanannya.

Tahukah anda sebahagian besar produk kesihatan TIDAK MENJALANKAN SEBARANG UJIAN KLINIKAL? Malah sesiapa sahaja boleh mengeluarkan produk sendiri tanpa modal yang besar untuk menguji keberkesanan produk.

Secara tertulis, produk selain produk farmaseutikal ( yang digunakan di hospital oleh doktor untuk merawat penyakit ) perlu melektakkan disclaimer seperti di atas kerana ia adalah PERATURAN yang wajib diikut.

Di bawah DSHEA, pengeluar makanan tambahan adalah tanggungjawab untuk memastikan bahawa produk mereka adalah selamat sebelum ia dipasarkan. Tidak seperti poduk ubat yang haryus terbukti selamat dan berkesan untuk digunakan sebelum dipasarkan. Tidak ada peruntukan dalam undang-undang FDA untuk "meluluskan " produk makanan tambahan.

Begitu juga untuk kelulusan KKM. KKM tidak membuat ujian klinikal untuk membuktikan produk tersebut benar-benar berkesan ataupun tidak. Pengilang hanya perlu menghantar senarai bahan-bahan kandungan dan membuktikan tiada bahan berbahaya.

Namun masih di bawah Akta yang serupa, produk makanan tambahan atau selain dari ubat-ubatan, tidak boleh secara rasminya mengakui keberkesannya dan kelebihannya yang mampu mengubat pelbagai penyakit. Jadi, berhati-hati dengan produk kesihatan yang tanpa disclaimer tesebut. Pengguna hari ini adalah yang bijak dan berilmu. Haruslah kita menjadi salah seorang daripadanya. Untuk diri sendiri, keluarga dan kesihatan berpanjangan. Pilihan mutlak ditangan kita.

Salam hormat semua

0 comments: